Pages

Tuesday, 5 September 2017

Clinical Placement @ HKL

Assalamualaikum semua. Dah lama rasanya tak menulis kat sini. Hari ni, aku nak cerita sikit lah pasal pengalaman clinical placement/ internship selama dua bulan kat Klinik Otorhinolaringologi HKL. Buat pengetahuan semua, sebelum nak pergi clinical placement ni, kami kena isi borang pemilihan hospital dulu. Selain HKL, aku ada jugak mintak PPUM and PPUKM. Alhamdulillah, dapat HKL (pilihan pertama). Mungkin sebab aku dan partner antara yang terawal hantar borang. Clinician kata dia akan proses borang based on first come first serve basis. Kalau nak selamat, better hantar awal borang tu. Tapi make sure sebelum hantar borang tu, dah fikir sekali nak duduk mana and nak naik apa masa pergi intern nanti.  

As for me, I choose KL because dekat Perak takde langsung tempat intern yang tersenarai. Second, banyak saudara mara kat KL boleh tumpang duduk. Third, dekat KL banyak sangat public transport, so no need to worry. Aku mendaftar pada 3 Julai 2017 dan berakhir pada 25 Ogos 2017 (dua bulan approximately). Kat HKL ni, nama klinik dia Klinik Otorhinolaringologi. Klinik ni terletak dekat Tingkat 6 bangunan baru Kompleks Pakar dan Rawatan Harian.  Dekat klinik ni ada 34 bilik. Daripada 34 bilik tu ada 9 bilik untuk unit audiologi dan selebihnya bilik pengurusan, bilik speech and bilik doktor ENT.

 
ruangan menunggu patient
Senarai bilik untuk unit Audiologi

Bilik 24 = Vestibular 
Bilik 25 = Audiometri 3
Bilik 26 = Elektrofisiologi 1
Bilik 27 = Elektrofisiologi 2
Bilik 28 = Latihan Auditori
Bilik 29 = Audiometri 2
Bilik 30 = Audiometri 1
Bilik 31 = Rehabilitasi Implan
Bilik 32 = Konsultasi Audiologi





Bilangan Audiologist dekat sini pulak ada 11 orang. Dekat sini, setiap audiologist akan pegang satu jenis kes mengikut hari. Contohnya, hari Isnin Audiologist A dapat kes Hearing Aid. So, dari pagi sampai petang, dia akan jumpa patient hearing aid sahaja. Esoknya, dia akan tukar kepada kes ABR pulak. So, dia akan jumpa patient ABR sahaja keesokan harinya. Satu hari ada dalam 60 ++ patient yang datang. Tapi disebabkan bilangan patient tu dah diagih-agihkan, so secara purata seorang audiologist akan dapat 8 orang patient sehari. Paling ramai pun 10 orang sehari (kalau ada kes yang walk in). Tapi kadang-kadang tak semua patient datang appointment. Daripada 8 orang yang ada appointment, kadang-kadang separuh je yang datang.


me doing PTA..(acah je..ahhaaha)
Setiap audiologist ada buku rekod pesakit yang dia akan jumpa setiap hari. So, nak tau patient apa yang kita akan jumpa, boleh cek dekat buku rekod audiologist kat kaunter pendaftaran. Kebiasaannya, dekat sini, setiap patient akan jumpe dengan audiologist yang sama sepanjang dia mendapatkan rawatan dekat klinik ni.

PTA dekat sini pakai brand GSI and Interacoustic. Tymp ada GSI and MAICO. ABR pulak pakai BioLogic. Kalau hearing aid pulak ada macam-macam brand yang ada. Antaranya, Phonak, Siemens, Unitron, Resound, Starkey, Sonic, Bernafon, Hansaton, Nu Ear, Intertone dan Oticon. Untuk universal newborn hearing screening (UNHS), student praktikal tak involve sangat. Audiologist je yang akan buat. Untuk UNHS, patient akan datang sendiri ke klinik melainkan untuk kes-kes kritikal contohnya patient yang memerlukan bantuan machine sepanjang masa, audiologis yang akan bergerak ke wad-wad untuk buat ujian saringan pendengaran. Selain tu, Hearing in Noise Test (HINT) pun ada. 



CME setiap hari khamis pagi
Setiap hari Khamis pagi, semua staff dekat department ENT kena pergi CME. CME stand for Continuing Medical Education. Nak tau lebih lanjut boleh google. In simple words, CME ni macam small talk yang diberi oleh doktor ENT or other healthcare professionals (audiologist, SLP) regarding a topic/ issue/ matters. Lebih kurang macam perhimpunan mingguan for the department. Masa praktikal ni, kami tak perlu punch card tapi kena masuk ikut waktu bekerja lah. Selalunya, klinik akan start dalam pukul 8.30 sebab kena tunggu fail patient sampai dulu baru boleh proceed dengan testing. Habis selalunya pukul 4.30 petang. 

Kalau takde patient, kami akan stay untuk siapkan report, registry and discussion. Regarding report, kalau patient tu ada appointment jumpa doktor ENT lepas tu, kita kena siapkan report on the spot sebab doktor nak baca report kita before dia jumpa patient. Ada sesetengah patient yang doktor refer untuk buat tymp sahaja. Kalau masa tu kita tengah free takde patient bolehlah tolong ambik mana-mana patient yang kena buat tymp. 

case presentation (kami present masa minggu ke 7)
Memandangkan clinical placement ni one of the requirement for graduation, ada lah jugak benda- benda yang kena settlekan. Untuk placement ni kita kena present 3 case (adult case, paed case, sepecial case). Special case tu sama ada hearing aid/ vestibular/ cochlear implant. Nanti akan ada clinician/ lecturer datang untuk tengok presentation and bagi markah.Selain tu, kena siapkan case report and case study. Selebihnya, markah penilaian dari supervisor. Log book pun kena isi jugak. Presentation hari tu me and partner present on sudden SNHL, otitis media and progressive hearing loss cases.

Terima kasih sangat I wish to Klinik ORL HKL, my supervisor, clinician, lecturers, friends, partner and family members sepanjang keberadaan di KL for 2 months. Only Allah can reward you all. Semoga halal segala ilmu yang aku belajar kat sini and semoga dapat perform dengan lebih baik lagi nanti. InshaAllah. Rasanya tu je lah benda yang nak cerita, kalau ada apa-apa soalan nak tanya boleh komen kat bawah. Sekian. 

 

Wednesday, 7 June 2017

Kena Remedial Lagi

Lama tak menaip kat sini. Rindu pulak kat blog ni. Currently, aku masih lagi ada dekat uia kuantan ni sebab aku kena repeat clinical exam yang tak pass -pass lagi . Jadual exam remedial hari khamis dah keluar dan nama aku takde dalam senarai menandakan aku kena buat exam hari jumaat. Ini juga bermakna aku kena balik lambat.

Basically apa yang membuatkan aku fail hari tu sebab aku tak adjust presure dekat machine masa buat test tu. Supposedly, aku kena adjust pressure tu sebab patient yang aku dapat hari tu, middle ear pressure telinga dia negative samapi-210 daPa. Silapnya bila aku bila aku proceed dengan test yang seterusnya tanpa adjust tekanan tu supaya bagi sama dengan pressure telinga dia. Jadi, aku dah salah kat situ. Sepatutntya akan ada dapat bacaan, tapi disebabkan kesilapan aku tu, aku tak dapat langsung bacaan untuk patient tu.

Apa lagi yang membuatkan aku salah is bila aku tak repeat certain bacaan dekat high intensity. Pastu, dari segi testing techniques, aku asyik pegi tekan button stop je lepas dah test kat satu frequency. Patutnya, tekan stop bila nak tukar telinga je, Rasa cam gila sangat. Aku macam teringat benda tu masking noise kena tutup setiap kali dah pesent bunyi kat satu frekuensi. Padahal dulu aku dah pernah tanya kak ida dah pasal benda ni. Hanya tekan stop bila nak tukar telinga je. Silly mistake!


Next, masa buat test, tak proper untuk cakap kat patient jangan telan air liur sebab imagine kalau orang cakap macam tu kat kita, confirm kita akan ada tendency untuk telan jugak. So, bila dia nak telan air liur, biarkan je, Pandai-pandai adjust sendiri which means tunggu sekejap ke.

In terms of management, aku pun tersalah beberapa benda. Kalau patient ada type C je, terus refer ENT. Masa viva, bila aku kena tanya aku cakap I don't have any management for that. Sekali lagi, bila pikir rasa gila sangat. Dulu, aku macam pernah terdengar. Kalau patient adult ada type C tu benda biasa sebab kadang-kadan dia selsema. So, aku fikir takpelah kot, nanti kalau dah elok mesti dapat Type A balik. Apelah benda tu pun boleh tak tau

Another thing aku kena tanya is patient aku tu ada masalah pendengaran jenis kekal pada tahap yang ringan. Incase, dia tak nak pakai alat, apa yang kita nak buat? Aku cakap lah kena bagi communication strategies and advice dia untuk datang kalau dia rasa ada apa-apa problem dengan pendengaran dia. Tapi sebenarnya, apa yang patut buat is hearing monitoring lah. Jangan sesekali discharged patient yang ada hearing loss.

Tulah antara kesalahan yang aku buat hari tu. Hopefully aku boleh pass exam remedial lusa ni. Korang doakan aku. Sedih tengok orang dah boleh balik. Mahallah pun dah sunyi sepi. Pray for me. Salam Ramadhan.