Pages

Monday, 9 July 2018

Final Year Project Memories


Syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin dan limpah kurniaNya, aku berjaya jugak siapkan final year project aku ni. Alhamdulillah :)


a) Supervision (20%)
Masa mula-mula senarai tajuk keluar, rambang mata tak tau nak pilih tajuk yang mana. Tapi sebelum tu dah plan nak handle questionnaire instead of conduct testing. So, aku biarkan je classmate aku pilih dulu tajuk yang diaorang nak sebab tak ramai pun bercadang nak handle questionnaire. Ramai yang berebut nak buat testing macam VHIT, ECochG, ABR and speech audiometry. Dalam ramai-ramai classmate aku tu, ada jugak yang propose tajuk sendiri. Kalau nak propose tajuk sendiri, kena cari paper/ journal yang berkaitan dan tunjuk dulu  kat course coordinator. Senarai tajuk keluar masa tengah intern. Aku perasan yang senarai tajuk keluar dua jam lepas coordinator email. Masa tu memang dah ramai isi booking form supervisor tu. Pantas betul. ahaha. 

Aku pilih tajuk agak lambat. Lepas seminggu baru aku pilih dan email sv yang berkenaan. Alhamdulillah, masa tu takde sape-sape lagi yang pilih tajuk bawah sv aku dan sv aku pun bersetuju untuk supervise. Lepas fikir masak-masak, aku pun pilihlah tajuk An Investigation into Hearing Aids Use in Children around Kuantan. Bawah sv aku ada lagi dua orang sisters. Asalnya satu je, tapi disebabkan one of the sisters, dia punya sv medical leave, so dia pun tukar ambik tajuk my sv.



b) Proposal presentation 
Lepas dah pilih tajuk, akan ada sesi presentation untuk terangkan kepada seluruh department member mengenai projek yang bakal kita conduct nanti. Tapi sebelum presentation tu, make sure dah jumpa dan bincang dengan sv pasal tajuk, cari paper-paper yang berkaitan dan fahamkan betul-betul apa yang kita nak buat nanti. Tujuan presentation ni sebenarnya adalah untuk bagi peluang pada lecturers/clinician untuk bagi any comments regarding the project. Contohnya, penambahbaikan yang boleh kita buat, pro and cons terhadap apa yang kita decide. Contohnya, pemilihan sample, pemilihan lokasi research, pemilihan instrument, objektif yang kita nak capai and etc. Masa nilah peluang untuk kita catat apa yang diaorang dah cadangkan and lepas habis presentation, boleh discuss balik dengan sv pasal isu-isu yang berbangkit.

Tips for presentation
Intro tu letak literature review terus pun ok. pastu terus problem statement, rationale.... etc and ethical tu last sekali, pastu workplan and reference Pastu font size 28 and above jgn kecik dr tu and if can, 15 minutes presentation 15 slide.

c) Proposal submission (2.5%)
Sebelum proposal submission ni, aku hantar dua kali draft dekat sv. My sv ada terangkan penggunaan navigation pane pada microsoft word and mendeley supaya senang nak buat revision nanti. 

d) Progress report (5%)
ada dua kali progress report kena submit. One progress report for each semester. Dalam tu update lah pasal data collection, ethics application and etc.Untuk IREC application, once dah dapat approval dari Kulliyyah, boleh terus isi online form (KLIK) and rujuk dokumen -dokumen (KLIK) apa yang kena attched sekali. Lepas dah hantar semua, dia akan email status permohonan kita and once lengkap, dia akan hantar lagi satu email attachment softcopy approval to conduct research. Kalau tak lengkap, dia akan bagitau apa yang kita kena buat bagi melengkapkan permohonan kita. Kalau ada apa-apa isu berbangkit, boleh contact IREC

IIUM Research Ethics Committee (IREC)
Research Management Center (RMC), Kuantan Campus
Level 1, Administrative Building (OCD),
International Islamic University Malaysia
Jalan Sultan Ahmad Shah, Indera Mahkota,
25200 Kuantan, Pahang
Tel. No.:   09-570 4413
Fax No.:   09-571 6546
Email:   irec@iium.edu.my
Website:   http://www.iium.edu.my/irec

e) Progress presentation (22 Feb 2018)
Progress presentation sekali je masa semester 2. Masa ni jugak lecturers/ clinician nak tengok apa yang kita dah buat and apa lagi yang kita boleh improve from the project. Contohnya, from my project, the lecturers concern more on my number of participants. Sebabnya tak ramai patient paeds yang pakai hearing aids from the study place yang listed dalam my proposal. We need to recruit from online platform sekali. That's the most challenging thing masa conduct project ni. At the end, alhamdulillah sebab adalah jugak partcipants yang berjaya direcruit walaupun tak ramai.

f) Final draft and manuscript submission (45%) (4 May 2018)
Masa ni mencabar jugak sebab tak tidur malam menyiapkan final draft and betulkan correction but alhamdulillah manage to submit them on time. Markah ditolak kalau hantar lewat. Lepas dah hantar final draft, coordinator invite kita kat Turnitin website and mintak kita cek palgiarism dekat Turnitin. Masa mula-mula cek tu, aku ada 23 percent similarities. Lepas dah ubah sikit kat mana yang dia kata similar tu, alhamdulillah jadi 18 percent (report should be less than 20 percent). Alhamdulillah, ada peluang untuk ubah before hardbound submission.



g) Oral defense presentation (17.5%) (17 -18 May 2018)
Time ni dah start puasa. Untuk final presentation ni, examiner akan tanya soalan pasal thesis yang kita dah tulis. Contohnya, pada mukasurat sekian-sekian, kenapa tulis macam ni? kenapa tak macam ni? explain more? Masa ni make sure malam tu dah baca balik thesis yang kita dah tulis tu and bersedia dengan soalan-soalan yang mungkin ditanya. Tak dinafikan projek tu taklah sempurna but at least ada justification untuk support apa yang kita cakap tu. 

h) Hardbound submission (12 June 2018)
Untuk printing hardbound, aku print dekat kedai ni. Kedai dia dalam bangunan Kompleks Teruntum depan JHC. Nice service. Facebook page dia Hardcover GREEN PRINT


i) Literature search
Untuk cari artcicle and journal search, aku guna IIUM Library e-resource (KLIK). Agak puas hati dan banyak jugak paper yang aku jumpa. Ada banyak search engine yang boleh pakai macam JSTOR,  EBSCo Discovery Service, Science Direct, Scopus dan macam-macam lagi. My sv share this with us Tips baca Artikel Jurnal (KLIK)



j) Tips for writing
  1. Mintak orang lain proof read sebelum hantar ke sv.
  2. Kalau nak buat ayat best best nanti google academic phrasebank (KLIK) sangat membantu.
  3. Kalau statement tu semua orang tahu, TAK PERLU CITE (contoh: mother is a woman)
  4. Masa ayat pertama nak tulis on that chapter, decide sama ada nak guna PRESENT TENSE/ PAST TENSE.
  5. Dalam thesis, seboleh-bolehya kita kena avoid direct quote (copy sebijik-sebijik)
  6. Nombor bawah 10 kena taip bukan tulis in numerical.
  7. Kalau tak jumpa study yang kita cari tu, instead of cakap no studies have been done, better untuk tulis there is no known studies (nak menunjukkan kita ni humble, mungkin study tu wujud cuma kita je yang tak jumpa).
  8. Berhati-hati bila menggunakan This, That, Those, It (make sure kita dah nyatakan dengan jelas This, That etc tu indicate apa?) Cth: This require effort from the public (X). This awareness require effort from the public (/)

Last but not least, aku nak ucap terima kasih pada semua yang dah banyak tolong aku secara langsung mahupun tak langsung dalam fyp ni especially my sv, research mates and classmate. Moga Allah membalas segala jasa baik kalian.

Tuesday, 5 September 2017

Clinical Placement @ HKL

Assalamualaikum semua. Dah lama rasanya tak menulis kat sini. Hari ni, aku nak cerita sikit lah pasal pengalaman clinical placement/ internship selama dua bulan kat Klinik Otorhinolaringologi HKL. Buat pengetahuan semua, sebelum nak pergi clinical placement ni, kami kena isi borang pemilihan hospital dulu. Selain HKL, aku ada jugak mintak PPUM and PPUKM. Alhamdulillah, dapat HKL (pilihan pertama). Mungkin sebab aku dan partner antara yang terawal hantar borang. Clinician kata dia akan proses borang based on first come first serve basis. Kalau nak selamat, better hantar awal borang tu. Tapi make sure sebelum hantar borang tu, dah fikir sekali nak duduk mana and nak naik apa masa pergi intern nanti.  

As for me, I choose KL because dekat Perak takde langsung tempat intern yang tersenarai. Second, banyak saudara mara kat KL boleh tumpang duduk. Third, dekat KL banyak sangat public transport, so no need to worry. Aku mendaftar pada 3 Julai 2017 dan berakhir pada 25 Ogos 2017 (dua bulan approximately). Kat HKL ni, nama klinik dia Klinik Otorhinolaringologi. Klinik ni terletak dekat Tingkat 6 bangunan baru Kompleks Pakar dan Rawatan Harian.  Dekat klinik ni ada 34 bilik. Daripada 34 bilik tu ada 9 bilik untuk unit audiologi dan selebihnya bilik pengurusan, bilik speech and bilik doktor ENT.

 
ruangan menunggu patient
Senarai bilik untuk unit Audiologi

Bilik 24 = Vestibular 
Bilik 25 = Audiometri 3
Bilik 26 = Elektrofisiologi 1
Bilik 27 = Elektrofisiologi 2
Bilik 28 = Latihan Auditori
Bilik 29 = Audiometri 2
Bilik 30 = Audiometri 1
Bilik 31 = Rehabilitasi Implan
Bilik 32 = Konsultasi Audiologi





Bilangan Audiologist dekat sini pulak ada 11 orang. Dekat sini, setiap audiologist akan pegang satu jenis kes mengikut hari. Contohnya, hari Isnin Audiologist A dapat kes Hearing Aid. So, dari pagi sampai petang, dia akan jumpa patient hearing aid sahaja. Esoknya, dia akan tukar kepada kes ABR pulak. So, dia akan jumpa patient ABR sahaja keesokan harinya. Satu hari ada dalam 60 ++ patient yang datang. Tapi disebabkan bilangan patient tu dah diagih-agihkan, so secara purata seorang audiologist akan dapat 8 orang patient sehari. Paling ramai pun 10 orang sehari (kalau ada kes yang walk in). Tapi kadang-kadang tak semua patient datang appointment. Daripada 8 orang yang ada appointment, kadang-kadang separuh je yang datang.


me doing PTA..(acah je..ahhaaha)
Setiap audiologist ada buku rekod pesakit yang dia akan jumpa setiap hari. So, nak tau patient apa yang kita akan jumpa, boleh cek dekat buku rekod audiologist kat kaunter pendaftaran. Kebiasaannya, dekat sini, setiap patient akan jumpe dengan audiologist yang sama sepanjang dia mendapatkan rawatan dekat klinik ni.

PTA dekat sini pakai brand GSI and Interacoustic. Tymp ada GSI and MAICO. ABR pulak pakai BioLogic. Kalau hearing aid pulak ada macam-macam brand yang ada. Antaranya, Phonak, Siemens, Unitron, Resound, Starkey, Sonic, Bernafon, Hansaton, Nu Ear, Intertone dan Oticon. Untuk universal newborn hearing screening (UNHS), student praktikal tak involve sangat. Audiologist je yang akan buat. Untuk UNHS, patient akan datang sendiri ke klinik melainkan untuk kes-kes kritikal contohnya patient yang memerlukan bantuan machine sepanjang masa, audiologis yang akan bergerak ke wad-wad untuk buat ujian saringan pendengaran. Selain tu, Hearing in Noise Test (HINT) pun ada. 



CME setiap hari khamis pagi
Setiap hari Khamis pagi, semua staff dekat department ENT kena pergi CME. CME stand for Continuing Medical Education. Nak tau lebih lanjut boleh google. In simple words, CME ni macam small talk yang diberi oleh doktor ENT or other healthcare professionals (audiologist, SLP) regarding a topic/ issue/ matters. Lebih kurang macam perhimpunan mingguan for the department. Masa praktikal ni, kami tak perlu punch card tapi kena masuk ikut waktu bekerja lah. Selalunya, klinik akan start dalam pukul 8.30 sebab kena tunggu fail patient sampai dulu baru boleh proceed dengan testing. Habis selalunya pukul 4.30 petang. 

Kalau takde patient, kami akan stay untuk siapkan report, registry and discussion. Regarding report, kalau patient tu ada appointment jumpa doktor ENT lepas tu, kita kena siapkan report on the spot sebab doktor nak baca report kita before dia jumpa patient. Ada sesetengah patient yang doktor refer untuk buat tymp sahaja. Kalau masa tu kita tengah free takde patient bolehlah tolong ambik mana-mana patient yang kena buat tymp. 

case presentation (kami present masa minggu ke 7)
Memandangkan clinical placement ni one of the requirement for graduation, ada lah jugak benda- benda yang kena settlekan. Untuk placement ni kita kena present 3 case (adult case, paed case, sepecial case). Special case tu sama ada hearing aid/ vestibular/ cochlear implant. Nanti akan ada clinician/ lecturer datang untuk tengok presentation and bagi markah.Selain tu, kena siapkan case report and case study. Selebihnya, markah penilaian dari supervisor. Log book pun kena isi jugak. Presentation hari tu me and partner present on sudden SNHL, otitis media and progressive hearing loss cases.

Terima kasih sangat I wish to Klinik ORL HKL, my supervisor, clinician, lecturers, friends, partner and family members sepanjang keberadaan di KL for 2 months. Only Allah can reward you all. Semoga halal segala ilmu yang aku belajar kat sini and semoga dapat perform dengan lebih baik lagi nanti. InshaAllah. Rasanya tu je lah benda yang nak cerita, kalau ada apa-apa soalan nak tanya boleh komen kat bawah. Sekian. 

UPDATES ON TRANSPORTATION AND FOODS
Since my juniors tanya pasal transport (bas berhenti kat mana etc). So kat bawah ni aku tujuk gambar sikit kat mana tempat nak turun bas and naik bas masa balik

tempat turun bas awal pagi

 
tempat tunggu bas nak balik rumah

Tempat makan kalau nak murah boleh jalan kaki sikit ke Fakulti Pergigian (fakulti ni berdepan dengan SCACC). Selalunya aku order mi kari sebab sedap pastu makan aiskrim.Ahahha.

Kat bawah ni, aku ada generate some data dengan bantuan SPSS regarding patients yang aku dah jumpa selama almost 2 months in HKL. Total of 133 patients that me and my partner berpeluang jumpa during our internship.

UPDATES ON PATIENTS THAT I'VE MET

Kat bawah ni adalah antara case yang aku jumpa masa internship, mostly ramai patient yang datang for hearing aids follow up and parental concern on speech delay


That's all. Thanks for reading! :)



Wednesday, 7 June 2017

Kena Remedial Lagi

Lama tak menaip kat sini. Rindu pulak kat blog ni. Currently, aku masih lagi ada dekat uia kuantan ni sebab aku kena repeat clinical exam yang tak pass -pass lagi . Jadual exam remedial hari khamis dah keluar dan nama aku takde dalam senarai menandakan aku kena buat exam hari jumaat. Ini juga bermakna aku kena balik lambat.

Basically apa yang membuatkan aku fail hari tu sebab aku tak adjust presure dekat machine masa buat test tu. Supposedly, aku kena adjust pressure tu sebab patient yang aku dapat hari tu, middle ear pressure telinga dia negative samapi-210 daPa. Silapnya bila aku bila aku proceed dengan test yang seterusnya tanpa adjust tekanan tu supaya bagi sama dengan pressure telinga dia. Jadi, aku dah salah kat situ. Sepatutntya akan ada dapat bacaan, tapi disebabkan kesilapan aku tu, aku tak dapat langsung bacaan untuk patient tu.

Apa lagi yang membuatkan aku salah is bila aku tak repeat certain bacaan dekat high intensity. Pastu, dari segi testing techniques, aku asyik pegi tekan button stop je lepas dah test kat satu frequency. Patutnya, tekan stop bila nak tukar telinga je, Rasa cam gila sangat. Aku macam teringat benda tu masking noise kena tutup setiap kali dah pesent bunyi kat satu frekuensi. Padahal dulu aku dah pernah tanya kak ida dah pasal benda ni. Hanya tekan stop bila nak tukar telinga je. Silly mistake!


Next, masa buat test, tak proper untuk cakap kat patient jangan telan air liur sebab imagine kalau orang cakap macam tu kat kita, confirm kita akan ada tendency untuk telan jugak. So, bila dia nak telan air liur, biarkan je, Pandai-pandai adjust sendiri which means tunggu sekejap ke.

In terms of management, aku pun tersalah beberapa benda. Kalau patient ada type C je, terus refer ENT. Masa viva, bila aku kena tanya aku cakap I don't have any management for that. Sekali lagi, bila pikir rasa gila sangat. Dulu, aku macam pernah terdengar. Kalau patient adult ada type C tu benda biasa sebab kadang-kadan dia selsema. So, aku fikir takpelah kot, nanti kalau dah elok mesti dapat Type A balik. Apelah benda tu pun boleh tak tau

Another thing aku kena tanya is patient aku tu ada masalah pendengaran jenis kekal pada tahap yang ringan. Incase, dia tak nak pakai alat, apa yang kita nak buat? Aku cakap lah kena bagi communication strategies and advice dia untuk datang kalau dia rasa ada apa-apa problem dengan pendengaran dia. Tapi sebenarnya, apa yang patut buat is hearing monitoring lah. Jangan sesekali discharged patient yang ada hearing loss.

Tulah antara kesalahan yang aku buat hari tu. Hopefully aku boleh pass exam remedial lusa ni. Korang doakan aku. Sedih tengok orang dah boleh balik. Mahallah pun dah sunyi sepi. Pray for me. Salam Ramadhan.