Pages

Wednesday, 7 June 2017

Kena Remedial Lagi

Lama tak menaip kat sini. Rindu pulak kat blog ni. Currently, aku masih lagi ada dekat uia kuantan ni sebab aku kena repeat clinical exam yang tak pass -pass lagi . Jadual exam remedial hari khamis dah keluar dan nama aku takde dalam senarai menandakan aku kena buat exam hari jumaat. Ini juga bermakna aku kena balik lambat.

Basically apa yang membuatkan aku fail hari tu sebab aku tak adjust presure dekat machine masa buat test tu. Supposedly, aku kena adjust pressure tu sebab patient yang aku dapat hari tu, middle ear pressure telinga dia negative samapi-210 daPa. Silapnya bila aku bila aku proceed dengan test yang seterusnya tanpa adjust tekanan tu supaya bagi sama dengan pressure telinga dia. Jadi, aku dah salah kat situ. Sepatutntya akan ada dapat bacaan, tapi disebabkan kesilapan aku tu, aku tak dapat langsung bacaan untuk patient tu.

Apa lagi yang membuatkan aku salah is bila aku tak repeat certain bacaan dekat high intensity. Pastu, dari segi testing techniques, aku asyik pegi tekan button stop je lepas dah test kat satu frequency. Patutnya, tekan stop bila nak tukar telinga je, Rasa cam gila sangat. Aku macam teringat benda tu masking noise kena tutup setiap kali dah pesent bunyi kat satu frekuensi. Padahal dulu aku dah pernah tanya kak ida dah pasal benda ni. Hanya tekan stop bila nak tukar telinga je. Silly mistake!


Next, masa buat test, tak proper untuk cakap kat patient jangan telan air liur sebab imagine kalau orang cakap macam tu kat kita, confirm kita akan ada tendency untuk telan jugak. So, bila dia nak telan air liur, biarkan je, Pandai-pandai adjust sendiri which means tunggu sekejap ke.

In terms of management, aku pun tersalah beberapa benda. Kalau patient ada type C je, terus refer ENT. Masa viva, bila aku kena tanya aku cakap I don't have any management for that. Sekali lagi, bila pikir rasa gila sangat. Dulu, aku macam pernah terdengar. Kalau patient adult ada type C tu benda biasa sebab kadang-kadan dia selsema. So, aku fikir takpelah kot, nanti kalau dah elok mesti dapat Type A balik. Apelah benda tu pun boleh tak tau

Another thing aku kena tanya is patient aku tu ada masalah pendengaran jenis kekal pada tahap yang ringan. Incase, dia tak nak pakai alat, apa yang kita nak buat? Aku cakap lah kena bagi communication strategies and advice dia untuk datang kalau dia rasa ada apa-apa problem dengan pendengaran dia. Tapi sebenarnya, apa yang patut buat is hearing monitoring lah. Jangan sesekali discharged patient yang ada hearing loss.

Tulah antara kesalahan yang aku buat hari tu. Hopefully aku boleh pass exam remedial lusa ni. Korang doakan aku. Sedih tengok orang dah boleh balik. Mahallah pun dah sunyi sepi. Pray for me. Salam Ramadhan.



Thursday, 19 January 2017

Misaeng (Incomplete Life)

Sinopsis
Drama ni mengisahkan suka duka kehidupan orang yang bekerja. Drama ni sangat best dan sentimental. Watak-watak yang ada dalam cerita ni sangat menggambarkan orang-orang yang kita jumpa dalam kehidupan seharian kita. Aku suka drama ni sebab dia nampak real and sangat related dengan kehidupan kita. Watak-watak yang ada dalam cerita ni pulak banyak mengajar penonton tentang erti kesabaran, kegigihan dan ketabahan dalam menjalani alam pekerjaan yang mencabar. Kat bawah ni adalah antara watak-watak yang ada dalam drama ni. Oh ye, by the way drama ni diadaptasikan daripada cerita komik (bukan novel ea). Ada 20 episode kesemuanya. 


Young Yi 
Seorang yang sangat penyabar especially dengan bos dia. Walaupun dia selalu kena tengking, kena marah dan kena herdik dari bos dia, tapi dia masih tetap sabar. Pernah sekali tu, pipi dia luka sebab bos dia baling kertas kat muka dia. Dia ni sangat cekap dalam pembentangan sehinggakan mampu menjawab semua soalan dan kritikan yang orang bagi dekat dia dengan firm dan accurate. Selain tu, dia sangat patuh pada arahan dan pandai bawak diri kat mana-mana company yang dia pergi. Dalam cerita ni, ada satu masa tu dia diuji dengan masalah keluarga dan penindasan daripada big boss. Masa tu dia down sikit. Dia jugak sangat cekap dalam bekerja especially yang melibatkan dengan tugas-tugas secretary. Young Yi ni sangat berani. Walaupun dia perempuan, dia sanggup bawak lori untuk hantar barang ke pelabuhan. Dia sangat fasih berbahasa dan bertutur (boleh bercakap dalam beberapa bahasa asing). Aku suka cara dia jawab panggilan telefon dari foreigner. Cool and relax je. 

Jang Geu Rae 
Dia ni watak utama dalam cerita ni. Dia ni sentiasa keluar bekerja dengan satu harapan, semangat dan senyuman. Dia sangat updated dengan sistem filing sama ada di pejabat mahupun di dalam database komputer. Seorang yang sangat kemas dan teratur bila buat sesuatu tugasan. Dalam drama ni dia ada tunjuk yang Geu Rae ni rajin cut and paste information and tampal dalam note book dia. Selain tu, dia rajin buat kerja part time. Jang Geu Rae ni sebenarnya walaupun tak study tinggi-tinggi, tapi dia seorang yang cepat catch up and cepat belajar. Dia boleh hafal satu dictionary dalam masa beberapa hari je. Dia ni ada instinct penyiasat//penganalisis sikit. Mungkin disebabkan oleh pengalaman dia sebagai pemain baduk professional sebelum ni. Selain tu, dia sangat pandai bertindak dan sentiasa melontarkan idea yang bernas. Dia gigih bekerja..keluar awal pagi balik malam hari. Dia jugak adalah penyuntik semangat kepad orang kat sekeliling dia sama ada senior, kawan-kawan mahupun bos. Dia tak mudah melatah kalau idea atau pandangan dia dikecam. 

Baek Ki
Dia ni seorang yang kuat jealous especially dengan kawan-kawan dia. Kalau boleh, dia nak dia je yang perform. Kalau ada kawan dia yang lagi perform, mesti dia akan rasa sedih, jealous dan tak suka dekat orang tu. Disebabkan dia rasa diri dia ni superb, dia sangat memilih bila buat kerja. Kalau boleh, dia tak nak buat kerja yang senang-senang/ basic. Dia nak buat kerja yang high class. Dia suka buat orang impress dengan dia. Ada satu masa, dia tak nak tolong kawan sebab takut dia dibuang kerja. Tapi, walaupun dalam diam dia kuat cemburu, ada jugak masa yang dia tolong kawan dia. 

Seok Yool 



Dia ni seorang pekerja yang pentingkan tugasan kat tapak projek berbanding pejabat. Dia ni seorang yang cool dan sempoi. Dia selalu kena buli dengan bos baru. Disebabkan selalu kena buli dan ditindas, ada satu saat yang personaliti dia berubah jadi senyap. 

Oh Sang Shik 
Jang Geu Rae bersama bos dan manager nya
Seorang boss yang sporting. Dia tetap tabah mengetuai sales team dia walaupun banyak projek yang dia gagal. Walaupun busy, dia tak pernah lupa untuk habiskan masa dengan family waktu weekends. Anak-anak dan isteri dialah yang menjadi tulang belakang kepada dia untuk terus kuat menghadapi cabaran dalam bekerja. 

Manager Kim 
Seorang yang baik hati, setia dan sentiasa mahukan yang terbaik untuk team dia. Sangat arif dan sentiasa memahami apa yang sedang berlaku pada satu-satu masa. Dialah yang banyak menjaga kebajikan sales team ni secara tak langsung turut membimbing Geu Rae untuk kerja kat syarikat dengan baik.



Sun Ji Young


Dia sangat busy dan selalu tak dapat nak luangkan masa untuk anak perempuan dia. Satu hari dia sedar yang anak dia kurang dapatkan kasih sayang dari dia. Kadang-kadang dia terpaksa kerja lebih masa sehinggakan satu hari dia collapse sebab penat sangat. Sebagai seorang senior, dia pandai memberikan nasihat kepada pekerja baru

Assistant Manager Kang
macho, relax and cool. Di sebalik setiap yang dia arahkan kat Kang Ha Neul, ada reason di sebaliknya. Dia sebenarnya nak ajar and emphasize kat Kang Ha neul untuk fokus pada benda-benda yang basic sebab benda tu penting tapi ramai yang pandang enteng/ ringan 





Sweet Scene 


Scene yang paling sweet aku rasa adalah bila diaorang berlima bertungkus lumus dekat hotel waktu cuti dengan Oh Sang Shik untuk siapkan report Puan Ji Young. Disebabkan penat sangat, dia orang siap tertidur atas katil. Oh Sang Shik siap tangkap gambar and sent kat diaorang. Tapi, lepas tu diaorang delete sebab segan dengan masing-masing. Hahaha..cute betul. Drama ni aku bagi lima bintang ★★★★★



Ada banyak lagi watak-watak yang ada dalam cerita ni. Drama ni best sebab even watak sampingan sekalipun, impak yang dia bagi masa kemunculan watak tu sangat kuat sampai orang boleh ingat bila-bila. Kalau korang tengok nanti, korang taulah.

Geu Rae yang gigih- dah balik rumah pun study lagi

kena take note ni apa nak kena buat hari ni
"kalau ada tips-tips berguna, saya simpan dalam buku ni lah", kata Geu Rae kepada Manager Kim

gulp..alamak, interviewer dah sampai..korang semua dah ready ke?


THE END

Wednesday, 18 January 2017

The Village: Achiara's Secret


Achiara's Secret
Sinopis
Drama ni mengisahkan tentang seorang perempuan yang datang ke sebuang kampung untuk mencari kakak angkat dia yang dah lama terpisah sejak kecil. Satu hari, dia terjatuh ke dalam gaung dan secara tak sengaja, dia terjumpa mayat berhampiran kawasan tu. Rupa-rupanya, mayat yang dia jumpa tu adalah mayat kakak angkat dia. Siasatan daripada pihak polis mendapati bahawa kakak dia dibunuh oleh mak kandungnya sendiri. Daripada siasatan yang dijalankan daripada perempuan tu jugak, banyak rahsia yang dia dapat tahu berkenaan kakak dia tu dan jugak penduduk kampung kat situ. 

Kegigihan
Aku sebenarnya sangat suka dengan kegigihan detektif and main actress dalam cerita ni dalam merungkai misteri kematian. Macam-macam tempat diaorang pergi, macam-macam orang diaorang temu ramah untuk menjawab segala persoalan dalam benak fikiran diorang. Walaupun kena maki dengan penduduk-penduduk kampung kat situ, diaorang still gigih dan tak berputus asa dalam mencari jawapan. Antara tempat yang diaorang pergi termasuklah balai polis, pejabat pendaftaran, hospital, broadcast station dan pusat penyelidikan genetik. Ada satu scene tu, watak utama dia siap request untuk dapatkan akses rakaman program yang dah ditayangkan bertahun-tahun lepas sebab nak siasat pasal kakak angkat dia ni. 




Kajian saintifik

Aku suka dengan cerita ni sebab dia ada sentuh sikit pasal elemen-elemen sains. Ada satu penyakit yang turut menjadi subjek dalam cerita ni iaitu Fabry disease. Dalam bidang biomedical, dia ada tunjuk scene genetic test tu dibuat. Selain tu, dia ada cerita pasal pregnancy denial dan pembedahan sistem peranakan (aku tak ingat term dia apa).  Dalam bidang pharmacy pulak, ada satu watak budak perempuan ni, dia buat research pasal ubat yang pharmacist ni bagi kat kawan dia yang ada autism. Dalam bidang audiologi pulak, ada satu scene ni dia tunjuk hearing test dibuat dekat salah seorang watak dalam cerita ni sebab dia ada complain tinnitus. Actually, tinnitus tu adalah salah satu simptom Fabry Disease tu. Tapi, sebab dia jumpa doktor ENT je, so tak dapat nak buat full diagnosis. 

Dalam bidang chemistry pulak, dia tunjuk scene satu watak lelaki jahat ni buat ubat untuk nak jadi gembira. Tapi bukan lah gembira sangat pun but more to halusinasi sementara. Masih lagi dalam clinical trial pun. Tapi dah jadi kes jenayah sebab penghasilan drugs tu illegal and mengancam nyawa orang


Cerita ni jugak memaparkan etika dalam bekerja iaitu tak boleh sesuka hati mendedahkan maklumat pesakit kepada orang awam. Selain tu, terdapat lagi satu nilai dalam cerita ni iaitu dalam penyimpanan rekod. Even maklumat 20 tahun lepas pun masih diaorang simpan dalam keadaan baik. Satu lagi benda yang aku belajar dari watak-watak ni adalah bila diaorang tak tau sesuatu benda ni, diaorang akan google terlebih dahulu pasal benda tu dan  cari lebih lanjut info kat library melainkan memang diaorang tak tau, baru diaorang akan tanya yang lebih expert. 

Kasih sayang

Walaupun mak kandung perempuan yang maut dalam cerita ni tak sukakan dia, tapi dia masih berhasrat nak menderma organ hati dia kat anak perempuan dia tu. Dalam masa yang sama walaupun mak Yoona tu tak sukakan dia sebab dia banyak tafsirkan benda-benda yang tak elok dan selalu marahkan dia, Dia still sayang kat Yoona dan Yoona pun tak pernah nak jauhkan diri daripada ibu dia walaupun dia tau yang ibu dia tak layan dia dengan baik. Cerita ni lebih banyak mengangkat kasih sayang kekeluargaan berbanding kasih sayang percintaan sesama pasangan/couple. 


Ada bermacam-macam lagi nilai dan pengajaran dari cerita ni yang boleh diambil iktibar. Aku bagi 5 bintang untuk drama ni. Kalau nak tau lebih lagi, silalah tonton drama 16 episode ni. Sangat best. Penuh dengan suspens dan debaran. Kat bawah ni adalah trailer drama ni.