Pages

Thursday, 24 October 2013

Macam mana nak scan?





Bismillahirrahmanirrahim. Hari ni aku nak berkongsi ilmu sikit mengenai cara-cara mengscan gambar. Pas ni, bolehlah try. Tapi rasanya, ramai yang dah tau kot. 

Jenis printer : HP Deksjet 2050 J510 Series

Pertama, pastikan printer korang ON dan USB printer telah disambungkan ke laptop. Letakkan gambar yang korang nak scan betul2 di bahagian bucu kanan paling bawah screen printer.

Kedua, klik button START dan pilih Devices and Printers



Ketiga, klik ikon printer HP Deksjet 2050 J510 Series



Paparan seperti di bawah akan muncul. Seterusnya, pilih dan klik HP Printer Assistant


Keempat, di ruangan scan, klik scan a document or photo




Kelima, pilih photo to file. Kat right hand side, korang boleh adjust resolution and file type. One more thing, jangan lupe untuk tick kotak show scan preview



Keenam, klik SCAN




Ketujuh, once the scan selesai, drag border untuk resize scan area. Guna brightness and contrast slider untuk adjust brightness and contrast.





Kelapan, once done, klik SAVE.

Kesembilan, namakan file korang dan pilih location to save to. Last sekali, click SAVE.



Entri ini ditulis dan diolah dari video INI. Sekiranya ada kemusykilan, boleh la komen kat bawah ni. weee ~

Tadaaa..ni gambar yang discan tadi. omei tak kite..hu..hu..




p/s: aku tak berape mahir sangat buat tutorial. So, kalau ada yang terkureng tu mohon maaf ye.

6 comments:

  1. rasa seram plak bila tengok gambar tu.. bayang kat belakang tuu..

    ReplyDelete
  2. mcm mna nak install printer ni .........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. Sorry lambat reply. Biasanya penjual akan sertakan bersama cakera padat sewaktu pembelian. Just masukkan CD tu and ikut je arahan yang tertera. Biasanya proses ni tak kan memakan masa yang lama.

      Delete
  3. T.kasih bebanyak atas pkongsian tu...byk mbantu student veteran cam kami ni...

    ReplyDelete

Thank you for your feedback. Any request or inquiry, you may email me at zulfahmiazhar94@gmail.com

Regards,
Femmy