Pages

Friday, 19 September 2014

Sharing: Taaruf Week IIUM Kuantan 2014/2015



Tazkirah Maghrib UIA Kuantan (First Day)
  1. Krisis terbesar pada masa ini adalah krisis ketuhanan
  2.  Solatlah kat masjid, jangan bagi banyak alasan
  3. IIUM is to realize the meaning of Rahmatanlilalamin (mercy to all the worlds). Jadi, as a student, we should hormat lecturers, datang awal ke kelas, jangan tiru assignment/exam (berintegriti), jangan hantar assignment lewat dan banyak lagi.
  4. Don’t be a disaster, jadilah student yang boleh memberi impact kepada masyarakat
  5. Mari semayang kat masjid. 27 kali ganda pahala yang diberikan- tanda orang beriman
  6.  Orang yang bertwakal menyerahkan dirinya kepada Allah s.w.t (submission)
  7. Orang muda yang gantung dirinya/ commit kepada masjid sangat bagus.
  8. Jadilah pelajar yang bagus dan baik. InshaAllah, Allah akan mudahkan jalan kita untuk habis degree ni. Banyakkan serah diri kepada Allah s.w.t
  9. Jangan lagi kita masuk UIA, kita makin malas. Contoh, bila  balik rumah satu benda pun kita tak tolong mak ayah kita. Jadilah lagi rajin.
  10. Kalau nak kahwin waktu belajar, ustaz tak paksa, larang pun tidak, yang penting sendiri mau ingat.
  11. Salah satu vision IIUM adalah Islamization. Jadi masjid lah yang menjadi sekreteriatnya.
  12. Kalau nak belajar, buat discussion, buat je kat masjid. Niatkan belajar or buat discussion tu dengan beriktikaf di masjid. Lagi berkat.
  13. Student UIA jangan buat hal kat hospital.
  14. Istiqamah dan komitmen kita untuk buat sesuatu kepada Allah itu perlulah berterusan.
  15. Orang muda seharusnya banyak bergantung kepada Allah serta banyakkan beristiqamah kepada Allah
  16. Academic achievement kita berbeza. Ada orang yang cepat cope, ada yang tak. Lambat cope takpe asalkan kita masih taat kepada Allah dan Rasul.
  17. Usia muda bukanlah tiket untuk kita mati lewat
  18. Apa janji Allah? Akhirat nanti tidak akan ada manfaat harta benda dan anak pinak melainkan mereka-mereka yang mengingati Allah dengan hati yang sejahtera
  19. Imarahkan masjid supaya Allah bantu kita menjadi anak muda yang beriman, graduate dengan mudah and menjadi product IIUM yang terbaik di pasaran.



Tazkirah Subuh UIA Kuantan Second Day (The Glory of Islam Starts with you)
  1. Dalam hati kita kena ada kesabaran dan semangat dalam mentarbiyah umat Islam di atas muka bumi ini
  2. Remember these 4 things- beriman kepada Allah, beramal soleh, berpesan-pesan kepada kebenaran dan berpesan-pesan kepada kesabaran.


Briefing by SLEU (Student Learning Enhancement Unit)
  1. You may have smooth sailing journey or up and down. Whatever it is, be patient and don’t ever disappoint your parents


Briefing by PCC (Primary Care Clinic)
  1. Step to claim money
  • Keep receipt
  •  Endorsement by PCC
  • Reimbursement by Kuliyyah
  1. PCC prepare the injection only, not the vaccine. Parking area is limited
  2. Avoid LGBT, don’t disappoint your parents. They want you to graduate successfully not halfway
  3. We have to be in a good state of physical, mental, social and spiritual. Mostly, students have no problems with their physical, mental and social, but there are some problems in their spiritual. Improve your spiritual.

Takirah Subuh UIA Kuantan (Third Day)
  1. Ada 4 formula kejayaan. First, ikhlas (buat sesuatu hanya kerana Allah). Second, Muraqah (ikut peraturan seperti yang ditentukan Allah, bersungguh-sungguh). Third, tawakal. Fourth, muhasabah.
  2.  Berpegang teguhlah kepada agama
  3. Tuntut ilmu sebanyaknya untuk mengenal Islam dengan lebih menyeluruh
  4. Matlamat musuh Islam ada tiga: First, supaya orang Islam keluar agama. Kedua, supaya orang Islam benci agama. Ketiga, supaya orang Islam tak tahu pasal agama.

Kuliyyah Briefing (KAHS)
  1. STAR System: CGPA(cumulative grade point average) VS CACP (co-curriculum activity cumulative point) – must balance
  2. Our Head of Department is Dr Noraidah Ismail (DASLP)
  3. Student’s Affairs is Dr Nor Azlina (nazara71@gmail.com /DDSA Office Level 2)
  4. If have problems, let the lecturers know
  5. Heals Ukhwah and Recreation Day (HURRAY)- 27 September 2014 (Saturday)- COMPULSARY!
  6. Awards


Best student Awards- CGPA: CACP (50:50)
Best Academic Awards- CGPA: CACP (60:40)
Best Co-curricular Awards- CGPA: CACP (40:60)

Forum Wacana Pemikiran Islam (Ustaz Badli Shah , Ustaz Rohidzir Rais)
  1. Bezakan 3 benda (ilmu/pengetahuan/maklumat)
  2. Ilmu itu mendalam, menyelesaikan masalah. Pengetahuan itu sekadar tahu, maklumat di mana-mana.
  3. Bila mendapat ilmu ada tiga stages yang akan kita rasai. First stage, Abu Shibrir (takbur and bongek terhadap ilmu). Baru dapat ilmu sikit, balik rumah show off. Second stage,bila dah sampai master or phD, kita akan rasa tawaduq dan merendah diri. Third stage, rasa tak tahu apa-apa.
  4. Berilmu vs bermaklumat. Berilmu itu lebih baik. Berilmu boleh menukarkan perasaan syak kita itu kepada yakin. Dari sombong itu kepada tawaduq.
  5.  Mantapkan akidah
  6. Wali Songo punya dakwah melekat di hati orang-orang Jawa yang sombong peribadinya kerana disebabkan oleh pendekatan yang digunakan seperti hiburan dan nyanyian. Lagi satu, dia orang sangat menjaga keberkatan. Recall balik lagu 5 ubat hati (baca AQ mesti dengan makna, solat malam, bergaul dengan orang-orang soleh, zikir)
  7. Kalau nak tahu, Sheikh Ahmad adalah tokoh kemerdekaan yang sebenar. Beliaulah yang meminta tolong kerajaan Uthmaniyyah untuk melawan Portugis.
  8. Belajarlah penulisan. Bukukan ilmu kita, ia akan kekal lama.
  9. Membaca Al- Quran adalah sunat manakala memahami Al-Quran itu adalah wajib.
  10. Cadangan Ustaz untuk faham Al-Quran adalah dengan study bab by bab.
  11.  Kalau bukan kita sekarang yang berjuang untuk fahamkan Islam siapa lagi
  12. Akidah perlu kukuh, jangan rapuh. Rasulullah ambil masa 13 tahun untuk kukuhkan akidah. Satu tempoh masa yang lama.

Taklimat Keselamatan Pelajar by JPJ Negeri Pahang
  1. Sayangi orang tersayang
  2. Educated diri on jalan raya (jangan potong double line, motor must be on laluan kiri)
  3. Jangan fikir kat jalan raya
  4. Good driver, just drive
  5.  Kadang-kadang boleh jadi bukan kita yang salah. Kita adalah mangsa keadaan.
  6. Pakai topi keledar, tali keledar. Ketatkan.
  7. Bukan jenazah yang ibu bapa kita inginkan, tapi segulung ijazah.



Biro Tata Negara by BTN Pahang
  1.  Kenapa kita sesama kaum selalu bergaduh? Kerana mereka selalu mengungkit dan kita orang Melayu tidak tahu mempertahankan
  2.  Perbezaan pemikiran adalah isu biasa since kita hidup pada zaman yang berbeza
  3. Whatever we do, let it be because of Allah
  4. Sebelum tidur. Minta pada Allah agar (1) maafkan kita (2) Maafkan orang yang buat salah kat kita (3) Maafkan salah kita kepada family (4) Maafkan family yang hampir dengan kita
  5. Kenapa jenayah masih berlaku dalam kalangan orang Islam? Walaupun kita Islam, amalan Islam kita masih kurang.

PIDN (Perbadanan Insurans Deposit Malaysia)
  1. Kena ada bajet bulanan untuk tahu perbelanjaan kita
  2. Guna wang tunai dan kad debit, jangan guna kad kredit
  3. Pinjaman berhemat, beli asset yang ada pertambahan nilai. Contoh: rumah
  4. Pindahkan 20 peratus daripada pendapatan/income kita ke akaun simpanan/tabungan.
(019-9106337/ 

2 comments:

  1. Assalamualaikum.. saya minta izin untuk share dan save quotes, tips blog ni ke dalam blog saya. terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. dipersilakan share sis. sama-sama :)

      Delete

Thank you for your feedback. Any request or inquiry, you may email me at zulfahmiazhar94@gmail.com

Regards,
Femmy